Vegansk Pavlova/maräng

Här kommer ett enkelt recept på maräng gjort på kikärtsspad som kan användas till tårtbotten, små eller stora maränger. Jag använder kikärtsspad från konserverade kikärtor, silar bort kikärtorna och dessa använder jag till ex hummus eller i en gryta. Jag valde idag att göra några större maränger till Pavlova. Namnet på efterrätten Pavlova kommer från en rysk ballerina, Anna Pavlova. Marängsmeten går att smaksätta och färga. Idag smaksatte jag med en tesked violessens och färgade med lila hushållsfärg. Tänk på att kolla ingredienserna när du köper den typen av färg, en del färgämne är inte veganska. Den söta violsmaken passar bra med passionsfrukt, jag köpte fryst och tinade först. Grädden är Oatlys havregrädde.

Vegansk Pavlova/maräng

Ingredienser:

1 dl kikärtsspad/aqua faba, kylskåpskall

1,5 dl socker

1 tsk pressad citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader

Vispa kikärtsspadet med elvisp tills det blir ett fast skum

(vänd skålen upp och ner, om det är klart stannar skummet kvar)

Häll i sockret under vispning, lite i taget

Häll i citronen till sist.

Vispa till smeten är slät och glansig

Om du vill färga eller smaksätta, gör du det nu.

Ett tips är att ta lite smet mellan fingrarna och kolla om sockret är smält

Spritsa eller klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper, gärna lite högre, då det sjunker ihop lite i ugnen.

Här kan du välja om du vill göra 2 tårtbottnar, små maränger eller större maränger.

Grädda i ugnen i 2 timmar, till marängen har släppt från pappret.

Stäng av värmen och låt marängen vara kvar i ugnen i 2 timmar till.

Ska du inte använda marängerna direkt så förvara i tät plastpåse eller i burk

Med grädde och frukt/bär blir det en härlig efterrätt, en Pavlova

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *