Vegansk semla

Äntligen är det säsong för semlor! Här kommer mitt recept på semmel-bullar. Jag gillar den klassiska semlan, med mandelmassa(uppblandat med lite vatten så att det blir som en smet) och grädde, antingen havre- eller sojagrädde. Lite florsocker ovanpå är som grädden på moset.

Semmel-bullar (ca 16 st, beroende på storlek)

Ingredienser:

100 g mjölkfritt margarin

5 dl vegansk mjölkdryck, jag använder havremjölk

50 g jäst

1 msk mald kardemumma

0.5 dl socker

8-10 dl vetemjöl

Att pensla med efteråt: lite vatten eller havregrädde

Gör så här:

Smält margarin

Häll i mjölkdrycken och värm upp till ca 37 grader.

Smula jäst i en bunke.

Häll över margarinblandningen och blanda ihop

Blanda i kardemumman

Tillsätt socker och blanda.

Blanda ner mjöl, i matberedare eller för hand, ett par deciliter i taget tills degen släpper kanterna

Låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter

Häll ut degen på ett bord, knåda och dela i ca 16 bitar

Rulla bullarna och lägga på bakplåtspapper på en plåt

Låt jäsa i ca 40 minuter.

Grädda i ugnen 225 grader i ca 6-8 minuter

Ta ut ur ugnen och pensla

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *