Hallon- och chokladtårta
Såg en bild på en 3-lagerstårta, med kladdkakebotten. Hur kan man göra denna växtbaserad?
Var den god? Jajamensan!
Kanske inget man slänger ihop på en timme, men helt klart värt arbetet.
Hallon- och chokladtårta (8-10 bitar)
Kladdkaka
Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin
100 g vegansk choklad, jag använde mörk, men det går bra med ljus också
3 dl vetemjöl, ca 180 g
s dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1,5 dl växtbaserad dryck, ex havre- eller sojadryck
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält margarinet i en liten kastrull
Dela chokladen i bitar och låt smält med i margarinet, rör ihop, låt svalna lite
Förbered en springform med bakplåtspapper i botten o i sidorna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Blanda ner margarinblandingen samt drycken i bunken, rör ihop tills smeten är slät.
Häll smeten i formen.
Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen
Låt svalna, gärna över natten, i kylen, innan du häller på chokladmoussen
Chokladmousse
Ingredienser:
200 vegansk choklad (ljus eller mörk, jag använder ljus)
3 dl havre- eller sojagrädde
Gör så här:
Vispa hälften av grädden
Koka upp resten av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen o lägg i chokladen i bitar.
Låt svalna.
Vispa i grädden
Vill du ha lite crunch i , så hacka ner lite chokladbitar i moussen.
Häll moussen över kladdkakan, låt stå i kylen i några timmar.
Hallonmousse
Ingredienser:
2,5 dl soja- eller havregrädde
250 g hallon, frysta
1 dl socker
0,5 dl vatten
2 krm agar agar
Gör så här:
Tina bären i en skål
Vispa grädden och ställ in i kylen
Pressa ur saften från hallonen
Blanda saften med socker, vatten o agar agar i en liten kastrull.
Koka upp på medelvärme o låt puttra i ett par minuter
blanda i grädden, låt svalna lite innan du häller hallonmoussen över chokladmoussen.
Vill du, så lägg i lite frystorkade hallonbitar i moussen, det ser vackert ut.
Låt står i kylen i minst ett par timmar
Dekorera hela tårtan med bär, grädde.
Ät och njut!/Åsa
Lämna ett svar