Hallon- och chokladtårta

Såg en bild på en 3-lagerstårta, med kladdkakebotten. Hur kan man göra denna växtbaserad?

Var den god? Jajamensan!

Kanske inget man slänger ihop på en timme, men helt klart värt arbetet.

Hallon- och chokladtårta (8-10 bitar)

Kladdkaka

Ingredienser:

150 g mjölkfritt margarin

100 g vegansk choklad, jag använde mörk, men det går bra med ljus också

3 dl vetemjöl, ca 180 g

s dl socker

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

1,5 dl växtbaserad dryck, ex havre- eller sojadryck

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Smält margarinet i en liten kastrull

Dela chokladen i bitar och låt smält med i margarinet, rör ihop, låt svalna lite

Förbered en springform med bakplåtspapper i botten o i sidorna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Blanda ner margarinblandingen samt drycken i bunken, rör ihop tills smeten är slät.

Häll smeten i formen.

Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen

Låt svalna, gärna över natten, i kylen, innan du häller på chokladmoussen

Chokladmousse

Ingredienser:

200 vegansk choklad (ljus eller mörk, jag använder ljus)

3 dl havre- eller sojagrädde

Gör så här:

Vispa hälften av grädden

Koka upp resten av grädden i en kastrull.

Ta bort kastrullen från värmen o lägg i chokladen i bitar.

Låt svalna.

Vispa i grädden

Vill du ha lite crunch i , så hacka ner lite chokladbitar i moussen.

Häll moussen över kladdkakan, låt stå i kylen i några timmar.

Hallonmousse

Ingredienser:

2,5 dl soja- eller havregrädde

250 g hallon, frysta

1 dl socker

0,5 dl vatten

2 krm agar agar

Gör så här:

Tina bären i en skål

Vispa grädden och ställ in i kylen

Pressa ur saften från hallonen

Blanda saften med socker, vatten o agar agar i en liten kastrull.

Koka upp på medelvärme o låt puttra i ett par minuter

blanda i grädden, låt svalna lite innan du häller hallonmoussen över chokladmoussen.

Vill du, så lägg i lite frystorkade hallonbitar i moussen, det ser vackert ut.

Låt står i kylen i minst ett par timmar

Dekorera hela tårtan med bär, grädde.

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *