Vegansk Bärgalette

Bärgalette är en öppen paj, med fyllning som man kan variera. Här använde jag bär, en fryst bärblandning med hallon, jordgubbar, svara och röda vinbär. Annat tips är att använda skivade äpplen pudrade med kanel. Serveras som den är eller med en klick vego-visp.

Recept Bärgalette, 1 paj, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Pajdegen:

225 g mjölkfritt margarin, ska vara kallt

4,75 dl vetemjöl

2,5 msk socker

2 msk havre- eller sojagrädde

2 msk vatten

Fyllning:

300 g bär

2,5 msk maizena

0,5 dl socker

vatten att pensla över kanten

Florsocker att pudra ovanpå

Gör så här:

Nyp ihop margarin, socker och mjöl till en deg

Tillsätt vatten och grädde och krama ihop till en pajdeg.

Linda in degen i plastfolie och låt ligga i kylen i ett par timmar

Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper tills degen är ca 2-3 cm tjock, den ska vara rund

(Skär ev bort de ojämna kanterna om du vill)

Sätt ugnen på 200 grader, ta bort översta pappret

Blanda bären (om du valt frysta bär ska de vara tinade) med maizena ( och ev ett par matskedar socker om du tycker att frysta bär är lite sura)

Lägg bären i mitten på pajdegen, lämna ca 5 cm av kanten.

Vik kanten över bären, en bit i taget.

Pensla kanterna med vatten, strö socker på

Grädda på bakplåtspappret i ca 30 minuter, kanten ska vara gyllenbrun

Ta ut och låt svalna, pudra med florsocker

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *