Vegansk kladdkaka med karamelliserade nötter
I min fortsatta Hela Sverige bakar-kampanj (jag kom inte med, men jag bakar allt som de gör i programmet) blir det som i avsnitt 2-kladdkaka. Finns många varianter, här gör jag en lite tunnare, med nötter som är lätt att kandera/karamellisera, denna gången valde jag pekannötter. Lite hallon och lättvispad sojagrädde gör detta till en supergod dessert och fika.

Kladdkada, ca 6-8 portioner
Ingredienser:
125 gram mjölkfritt margarin
1 dl naturell soyghurt
2 dl socker
2 dl florsocker
2,5 dl vetemjöl
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Ta fram en form ca 20 cm i diameter, smörj/bröa eller täck med bakplåtspapper
Smält margarinet
Rör i soyghurten
Blanda de torra ingredienserna i en bunke/skål
Rör i margarinblandningen, blanda till en slät smet
Häll i formen
Grädda i 18-20 minuter
Ät och njut/Åsa
Min guide till den perfekta kladdkakan:
- Kladdkakan blir alltid klar innan du tror!
- Passa den de sista 5 minuterna för att undvika en torr kaka.
- Skaka lite på kakan mot slutet av gräddningen. Och ta ut den när den fortfarande är lite dallrig i mitten, men den ska ändå inte vara blöt utan vara torr ovanpå.
- Låt kakan svalna och ät den rumsvarm samma dag om du vill ha den kladdigast.
- Servera kakan kylskåpskall om du vill ha den seg och kladdig.
Så här gör du karamelliserade nötter:
Rosta nötterna på mellantemperatur i stekpanna, ca 5 minuter
Ta en liten kastrull och häll i 1 msk socker o 1 msk sirap, koka upp ett par minuter tills det blir skummigt
Lägg i nötterna, koka upp ett par minuter.
Häll ut nötterna på bakplåtspapper och lägg in i kylen att stelna.
Du har nu riktigt knäckigt, söta nötter, hacka gärna dem o strö på en kaka eller ät dem hela.




Lämna ett svar