Vegansk kladdkaka med karamelliserade nötter

I min fortsatta Hela Sverige bakar-kampanj (jag kom inte med, men jag bakar allt som de gör i programmet) blir det som i avsnitt 2-kladdkaka. Finns många varianter, här gör jag en lite tunnare, med nötter som är lätt att kandera/karamellisera, denna gången valde jag pekannötter. Lite hallon och lättvispad sojagrädde gör detta till en supergod dessert och fika.

Kladdkada, ca 6-8 portioner

Ingredienser:

125 gram mjölkfritt margarin

1 dl naturell soyghurt

2 dl socker

2 dl florsocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk maizena

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Ta fram en form ca 20 cm i diameter, smörj/bröa eller täck med bakplåtspapper

Smält margarinet

Rör i soyghurten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke/skål

Rör i margarinblandningen, blanda till en slät smet

Häll i formen

Grädda i 18-20 minuter

Ät och njut/Åsa

Min guide till den perfekta kladdkakan:

  1. Kladdkakan blir alltid klar innan du tror!
  1. Passa den de sista 5 minuterna för att undvika en torr kaka.
  2. Skaka lite på kakan mot slutet av gräddningen. Och ta ut den när den fortfarande är lite dallrig i mitten, men den ska ändå inte vara blöt utan vara torr ovanpå.
  3. Låt kakan svalna och ät den rumsvarm samma dag om du vill ha den kladdigast.
  4. Servera kakan kylskåpskall om du vill ha den seg och kladdig.

Så här gör du karamelliserade nötter:

Rosta nötterna på mellantemperatur i stekpanna, ca 5 minuter

Ta en liten kastrull och häll i 1 msk socker o 1 msk sirap, koka upp ett par minuter tills det blir skummigt

Lägg i nötterna, koka upp ett par minuter.

Häll ut nötterna på bakplåtspapper och lägg in i kylen att stelna.

Du har nu riktigt knäckigt, söta nötter, hacka gärna dem o strö på en kaka eller ät dem hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *