Vegansk skånsk äpplekaka

Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv, i Kvidinge i nordvästra Skåne…i alla fall tills jag var 19 och flyttade till Malmö. När jag var barn älskade jag äpplekaka och min mamma gjorde ofta det till mig, det stod på bordet o väntade när jag kom hem från skolan, tillsammans med en kanna kokt vaniljsås.

En skånsk äpplekaka är en klassiker, gjord på kavring-bröd. Receptet är på en mindre form, jag gjorde en dubbel sats i en stor form denna gången, då jag skulle delta i en Äppelkaketävling.

(tillägg: Jag kom på 3e plats)

Vegansk Skånsk Äpplekaka

Recept för form ca 20 x 30 cm, 4-6 portioner

Ingredienser:

200 g kavringbröd

200 ströbröd

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

margarin att steka i

1 kg äpple, gärna en söt och mjölig sort

0,5 dl socker

0,5 dl vatten

Gör så här:

Mixa ihop brödet och ströbrödet i en mixer, tills det blir smuligt

Blanda ner kanel och kardemumma

Stek brödblandningen i rikligt med margarin, till det blir gyllenbrunt

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar

Koka upp äpple med socker och vatten i en kastrull

Koka tills det blir en tjock kompott, rör ofta

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg i lite av brödblandningen i en form, varva sedan med äpplekompotten

Avsluta med brödblandning, strö en nypa socker ovanpå

Grädda i ca 30 minuter

Serveras med vaniljsås, grädde eller glass.

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *