Vegansk skånsk äpplekaka
Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv, i Kvidinge i nordvästra Skåne…i alla fall tills jag var 19 och flyttade till Malmö. När jag var barn älskade jag äpplekaka och min mamma gjorde ofta det till mig, det stod på bordet o väntade när jag kom hem från skolan, tillsammans med en kanna kokt vaniljsås.
En skånsk äpplekaka är en klassiker, gjord på kavring-bröd. Receptet är på en mindre form, jag gjorde en dubbel sats i en stor form denna gången, då jag skulle delta i en Äppelkaketävling.
(tillägg: Jag kom på 3e plats)

Vegansk Skånsk Äpplekaka
Recept för form ca 20 x 30 cm, 4-6 portioner
Ingredienser:
200 g kavringbröd
200 ströbröd
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
margarin att steka i
1 kg äpple, gärna en söt och mjölig sort
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
Gör så här:
Mixa ihop brödet och ströbrödet i en mixer, tills det blir smuligt
Blanda ner kanel och kardemumma
Stek brödblandningen i rikligt med margarin, till det blir gyllenbrunt
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar
Koka upp äpple med socker och vatten i en kastrull
Koka tills det blir en tjock kompott, rör ofta
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg i lite av brödblandningen i en form, varva sedan med äpplekompotten
Avsluta med brödblandning, strö en nypa socker ovanpå
Grädda i ca 30 minuter
Serveras med vaniljsås, grädde eller glass.
Ät och njut!/Åsa






Lämna ett svar