Babka med hasselnötskräm och choklad
Då fortsätter jag med att på mitt eget sätt att delta i Hela Sverige bakar, eftersom jag inte kom med…. i onsdags var det dags för avsitt 3, där de gjorde Babka.
En Babka är ett sött flätat bröd som har sitt ursprung i de judiska samhällena i Polen och Ukraina. Den tillagas med en vetedeg som rullas ut och breds ut med en fyllning som choklad, kanel, frukt eller ost, sedan rullas ihop och flätas innan bakning.
Fyllningen kan man variera, jag gjorde med vegansk ”nutella”, nötkräm.
Kan man få säga att detta var nog det godaste jag någonsin bakat? I så var var det det!
Babka 1 st
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
2 dl växtbaserad mjölk, jag använde havremjölk
1 msk socker
2 tsk mald kardemumma
75 g mjölkfritt margarin
2 msk aqua faba, alternativt äggersättning som motsvarar 1 ägg
7 dl vetemjöl
Fyllning:
Hasselnötskräm och hackad mörk choklad, ca 75 gram
Ovanpå:
Växtbaserad matlagningsgrädde, lite hackad choklad och ev lite hackade nötter
Gör så här:
Smält margarinet
Häll i mjölken o värm upp den tills den är ca 37 grader, fingervarm
Smula jästen i en buken häll på mjölken och rör tills jästen smält
Häll i socker, kardemumma och aqua faba, rör ihop
Häll i vetemjölet, lite i taget till det blir en slät deg
Lägg på en handduk och låt jäsa i en timme
Lägg degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel
Bre på fyllningen, strö över hackad choklad
Rulla ihop (som man gör till ex kanelbullar)
Skär rullen på längden i 2 delar, lägg skarven uppåt
Lägg längderna om vartannat, så att det blir en 2-längdsfläta
Lägg bakplåtspapper i en bbrödform
Lägg i flätan
Låt jäsa i 30 min till under handduk.
Sätt ugnen på 200 grader
Pensla med grädden och strö choklad/nötter över
Grädda i 25-30 minuter, känn med sticka att den är färdiggräddad inuti
När du tagit ut babkan ur ugnen, låt den svalna i formen en stund, innan du tar ut den ur formen
Ät och njut!/Åsa
Lämna ett svar