Babka med hasselnötskräm och choklad

Då fortsätter jag med att på mitt eget sätt att delta i Hela Sverige bakar, eftersom jag inte kom med…. i onsdags var det dags för avsitt 3, där de gjorde Babka.

En Babka är ett sött flätat bröd som har sitt ursprung i de judiska samhällena i Polen och Ukraina. Den tillagas med en vetedeg som rullas ut och breds ut med en fyllning som choklad, kanel, frukt eller ost, sedan rullas ihop och flätas innan bakning.

Fyllningen kan man variera, jag gjorde med vegansk ”nutella”, nötkräm.

Kan man få säga att detta var nog det godaste jag någonsin bakat? I så var var det det!

Babka 1 st

Ingredienser:

25 g jäst för söta degar

2 dl växtbaserad mjölk, jag använde havremjölk

1 msk socker

2 tsk mald kardemumma

75 g mjölkfritt margarin

2 msk aqua faba, alternativt äggersättning som motsvarar 1 ägg

7 dl vetemjöl

Fyllning:

Hasselnötskräm och hackad mörk choklad, ca 75 gram

Ovanpå:

Växtbaserad matlagningsgrädde, lite hackad choklad och ev lite hackade nötter

Gör så här:

Smält margarinet

Häll i mjölken o värm upp den tills den är ca 37 grader, fingervarm

Smula jästen i en buken häll på mjölken och rör tills jästen smält

Häll i socker, kardemumma och aqua faba, rör ihop

Häll i vetemjölet, lite i taget till det blir en slät deg

Lägg på en handduk och låt jäsa i en timme

Lägg degen på mjölat bakbord, kavla ut till en rektangel

Bre på fyllningen, strö över hackad choklad

Rulla ihop (som man gör till ex kanelbullar)

Skär rullen på längden i 2 delar, lägg skarven uppåt

Lägg längderna om vartannat, så att det blir en 2-längdsfläta

Lägg bakplåtspapper i en bbrödform

Lägg i flätan

Låt jäsa i 30 min till under handduk.

Sätt ugnen på 200 grader

Pensla med grädden och strö choklad/nötter över

Grädda i 25-30 minuter, känn med sticka att den är färdiggräddad inuti

När du tagit ut babkan ur ugnen, låt den svalna i formen en stund, innan du tar ut den ur formen

Ät och njut!/Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *