Vegansk mazarintårta
Att få till äggersättning kan vara lite klurigt. Jag använder både pulver-”ägg” och aqua faba/kikärtsspad(köper färdig i tetraförpackning) när jag bakar. Denna gången blev det aqua faba och då behövde jag ställa in tårtan i kylen för att mandelmasse-smeten skulle stelna.

Mazarintårta ca 12 bitar
Ingredienser:
Sylten
200 g blåbär (jag använder frysta bär)
200 g hallon
200 g syltsocker
Botten
150 g margarin
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl aqua faba
Mazarinfyllning
250 g mandelmassa
100 g margarin
1 dl aqua faba
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk vatten
ev mandelspån
Gör så här:
Sylten-lägg bär och socker i en kastrull,
koka upp, låt koka i 10 minuter, ta bort skummet
låt svalna i kylen, gärna över natten
Botten-smält margarin o låt svalna
Blanda margarin, socker, mjöl och aqua faba.
Tryck ut i en rund springform, ca 20-25 cm
Ställ i kylen 1 timme
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält margarin och låt svalna
Riv mandelmassa
Blanda, mandelmassan, margarin och aqua faba, vispa ihop till en jämn smet
Lägg ett lager sylt på botten.
Häll över mazarinblandningen
Grädda i ugnen i ca 20 minuter
Ta ut och låt svalna, ställ jämna i kylen
Blanda florsocker och vatten till en jämn glasyr
Bred glasyren över kakan, strö ev mandelspån
Låt stelna i kylen.
Ät och njut!/Åsa
Lämna ett svar