Färspirog på rågsiktsmjöl
Med en tonåring hemma är det bra om det finns lite smått o gott i frysen att ta fram och lägga i mikron som mellanmål. Tips på detta är pizzabitar eller piroger, här kommer en favorit, en vegovariant på gorbypiroger, genom att göra på rågsikt blir de väldigt matiga och mättande. Denna gången hade jag lite riven vego-ost i ,men det går lika bra utan.
Färspiroger ca 16 st
Degens ingredienser:
(Detta är även grundrecept på deg, som man kan använda till att göra mat-bullar med)
50 g jäst
5 dl växtbaserad mjölkdryck, jag använder havremjölk
1 tsk salt
ca 12 dl rågsikt
valfri olja att pensla med
Fyllningens ingredienser:
400 g växtbaserad färs
1 valfri lök
1 burk krossade tomater
salt, peppar, paprika, ev oregano
olja/margarin att steka i
ev riven ost
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke
Rör ner mjölken , lite i taget, tills jästen ”smält”
Blanda ner salt och mjöl, lite i taget,
tills degen släpper från kanten.
Lägg handduk över och låt jäsa i 30 minuter.
Skala och hacka löken, fräs i stekpanna med olja eller margarin
Fräs färsen med löken, krydda efter tycke och smak
Häll över tomaterna, fräs ca 5-10 minuter på mellanvärme, rör hela tiden
När vätskan nästan kokat bort, stäng av plattan och låt svalna.
Sätt ugnen på 225 grader
Ta ut degen på bakbordet, knåda tills degen är jämn, tillsätt ev lite mer mjöl
Dela degen i 16 delar, tryck ut till cirklar, ca en halv cm tjocka.
Lägg en klick fyllning på varje cirkel, lägg ev lite riven ost på
Vik kanterna, lägg på plåt med bakplåtspapper
pensla med olja
Grädda i ugnen ca 10-12 minuter
Ät och njut/Åsa
Lämna ett svar