Veganska Saftiga Sirapsbullar
Som alla andra, tycker jag att maten är jättedyr. Ett sätt att få ner matkostnaderna är att baka eget bröd.
Jag äter själv inte jättemycket bröd, men det gör andra i familjen, framförallt till frukost. Därför tycker jag det är bäst att baka mat-bullar och frysa in, så kan man ta fram ett par stycken kvällen innan. Hade mörk sirap hemma, där datumet hade gått ut, så jag använde denna. Dessa blev supersaftiga, och är det också efter att man tagit fram dem ur frysen.
Saftiga Sirapsbullar, ca 16-20 st, beroende på hur stora du gör dem
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl växtbaserad mjölkdryck
50 g margarin
2 tsk salt
1 dl sirap, ljus eller mörk spelar ingen roll, ta det du har hemma, den mörka ger lite annan färg
ca 1,5 liter rågsikt
2 msk margarin och 1 msk sirap att pensla med
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält margarin i en kastrull.
Blanda ner mjölkdrycken i margarinet, värm upp tills det är fingervarmt, känn med fingret.
Blanda ner margarinblandningen i bunken med jästen, lite i taget.
Häll ner sirapen och saltet, rör ihop.
Tillsätt mjölet, ett par dl i taget, tills degen släpper kanterna.
Lägg handduk på och låt jäsa i ca 30-40 minuter.
Knåda degen, tillsätt ev lite mer mjöl om degen är kletig, dela i antal efter önskad storlek.
Rulla och lägg på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa under handduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Grädda i ca 20 minuter, tills de är gyllene.
Medan de står i ugnen, smält margarin och rör ner sirap.
Pensla bullarna med sirapsblandningen, när du tagit ut bullarna ur ugnen.
Ät och njut!/Åsa
Lämna ett svar