Soppa och macka
Typisk vardagsmat hos oss är soppa och macka, fördelen är att du kan ta det du har hemma och göra soppa på.
Lite torrt o tråkigt bröd? Gör varma mackor på dem. Här hittade jag 4 hamburger-bröd i frysen, fyllde med lite ost o paprika och lade i smörgåsgrillen. Ikväll blev det tomatsoppa, och här får du ett tips på en god tomat/paprika/morotsoppa.
Röd soppa
ca 4 portioner
Ingredienser:
1 paprika, röd, gul eller orange, påverkar både smak och färg,
1 morot
1/2 gul lök
2-4 vitlöksklyftor, beroende på hur mkt vitlök du gillar
2-3 tomater eller en handfull minitomater
1 liter vatten
grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
paprikapulver
ev. 1/2 tsk chili/Cayennepulver (om du gillar starkt)
2 dl växtbaserad matlagningsgrädde, valfritt, gör att det blir lite krämigare
växtbaserad fraiche, valfritt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur paprikan, skala moroten, lök och vitlök
Dela paprika, morot, tomat, löv och vitlök i bitar.
Lägg dessa på bakplåtspapper, häll kryddor över
Rosta i mitten av ugnen, 30 minuter.
Lägg grönsakerna i en gryta, häll över vatten
lägg i buljongtärning.
koka upp.
Mixa med handmixer så att soppan blir slät.
Smaka av med ev lite mer salt. Häll ev i den växtbaserade matlagningsgrädden.
Lägg på en klick fraiche eller naturell soyghurt vid servering.
Gör dubbel sats så räcker det i 2 dagar, min erfarenhet är att soppa nästan blir godare dagen efter.
Lämna ett svar