Min variant av lussebullar!

Sen jag var barn, har jag bakat lussebullar, men får ett par år sedan hittade jag den bästa kombon, vaniljkräm och saffransbullar. Detta är de godaste bullarna som jag någonsin ätit!

Saffransbullar med vaniljkräm

Till höger penslade med havredryck, till vänster penslade med sockerlag och med pudrat florsocker

Recept saffransbullar med vaniljkräm ca 40 st

150 g mjölkfritt margarin

50 g jäst

2 förp saffran ( går med 1 förp om du inte vill ha så mkt saffranssmak)

5 dl växtbaserad dryck, jag använder oftast havredryck

1 dl socker

1,5 dl vegansk ”Kvarg” typ Alpros GoOn, finns det inte så kan du använda iFraiche eller naturell soyghurt, för att få bullarna saftiga, öka då sockermängden med 1 msk, då dessa är syrligare

ca 15 dl vetemjöl

Vaniljkrämen:

2 msk majsstärkelse

1 msk socker

1,5 dl växtbaserad grädde, ex iMat

1,5 växtbaserad dryck

1 tsk vaniljsocker

Till pensling

Antingen havredryck eller sockerlag:1 dl socker och 1 dl vatten

Florsocker valfritt

Gör så här

Smält margarin i en kastrull.

Häll i drycken, värm upp tills att vätskan är fingervarm.

Smula jästen i en bunke, häll över vätskan lite i taget, rör om samtidigt så att jästen smälter.

Häll i socker och saffran, rör tills det är blandat.

Lägg i kvargen/yoghurten, rör ihop.

Häll i vetemjöl, ett par dl i taget, så att det hela tiden blir ordentligt blandat.

När degen släpper från kanten, lägg en handduk över och låt jäsa i ca 20 minuter, det gör inget om det blir 30.

Under tiden gör vaniljkrämen:

Blanda majsstärkelser, socker och vaniljsocker i en liten kastrull.

Vispa ner vätskan, lite i taget, så att det hela tiden är en slät redning.

Koka upp under omrörning, låt det sedan koka på medelvärme i 2 minuter, rör hela tiden.

Ställ åt sidan och låt krämen svalna.

Bullarna efter jäsning:

Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.

Dela degen i 2 delar, knåda till en slät deg(tillsätt lite mer mjöl om den känns för kladdig, inte för mkt då blir bullarna torra.)

Kavla ut varje deg till en rektangel som är ungefär en halv cm tjock.

Bred hälften av krämen på halva rektangeln.

Vik rektangeln på mitten , från kortsidan till kortsida.

Skär i strimlor, gärna med en pizzaslicer, antal beroende på hur stora bullar du vill ha, ca 20 st per deghalva.

Snurra ihop varje strimla som en skruv, rulla ihop till en bulle o lägg på plåten.

Låt bullarna jäsa under en handduk i 1,5-2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla antingen med havredryck eller sockerlag, sockerlagen gör du genom att koka upp sockret och vattnet tills att vätskan är helt genomskinlig.

Grädda i mitten i ugnen ca 12 minuter, tills de har en gyllene färg.

Pensla igen med sockerlagen och pudra med florsocker.

Ät upp allihopa innan någon annan hinner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *