Vegansk Kärleksmums
För tillfället är det mycket bakning hemma hos oss. Det bästa som finns är att laga klassiker med endast växtbaserat innehåll och se att det blir lika gott som det traditionella receptet. Själv gillar jag när det är lite kladdigt/dödbakat i botten- och med ett tjockt lager glasyr! Kaffe i glasyren är en smaksak, för mig som avskyr kaffedoft/smak är det ett stort NoNo.
Recept vegansk Kärleksmums (minst 20 bitar, beroende på storlek)
Ingredienser
Kakan:
200 g växtbaserat margarin
2 dl växtbaserad ”mjölk”dryck, jag använder soja- eller havredryck, sojadrycken är lite sötare.
30 g äggersättning till 1 dl vatten, alternativt 1 dl aquafaba (kikärtsspad)
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
en nypa salt (ca 1 krm)
Glasyr:
100 g smält margarin
0,5 dl kakao
0,5 dl kaffe eller vatten
5 dl florsocker
Kokosflingor till garnering(gillar du inte kokos, ta strössel eller riven choklad istället)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg i bakplåtspapper i en djup form, ca 25 x 35 cm, då blir kakan ca 6 cm tjock , vill du ha en tunnare kaka som ska delas i små bitar, ta gärna en större form, men då kan du behöva öka glasyrreceptet x 1,5.
Smält margarinet, häll i växtdrycken, rör om och låt svalna.
Vispa den färdigblandade äggersättningen och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna.
Sikta de torra ingredienserna ner i sockerblandningen. Blanda.
Häll i margarinblandningen, rör ihop tills smeten är jämn.
Häll smeten i formen, grädda i ugnen ca 30 minuter.
Har du valt en större form, behöver du förkorta tiden. Känn med sticka för att se när det är klart.
Ta ut och låt svalna helt innan du brer på glasyr, annars smälter glasyren.
Så här gör du glasyren:
Smält margarinet.
Blanda ihop alla ingredienser till glasyren, blanda tills den är slät, jag använder ofta den lägsta hastigheten på elvispen.
Bred ut glasyren över kakan, strö över kokos.
Låt kakan står kallt så att glasyren stelnar. Skär i bitar efter tycke och smak.
Ät och njut!!
Lämna ett svar